ΒΙΤΑΜΙΝΗ C – ΠΟΥ ,ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως L-ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που περιέχεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, προστίθεται σε άλλα μέσω εμπλουτισμού και διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει την βιταμίνη C , οπότε χρειάζεται να καλύψει τις ανάγκες του από την διατροφή του.
Που βοηθάει η βιταμίνη C;
1. Η βιταμίνη C απαιτείται για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της L-καρνιτίνης και ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Το κολλαγόνο είναι ένα βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.
2. Η βιταμίνη C εμπλέκεται επίσης στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών .
3. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί ότι αναγεννά άλλα αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της άλφα-τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε).
4. Εκτός από τις βιοσυνθετικές και αντιοξειδωτικές της λειτουργίες, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
5. Βελτιώνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, της μορφής του σιδήρου δηλαδή που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα.
6. Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, το οποίο χαρακτηρίζεται από κόπωση ή ατονία, εκτεταμένη αδυναμία του συνδετικού ιστού και ευθραυστότητα των τριχοειδών .
Στον πίνακα που ακολουθεί , αναφέρονται τα RDAs για την βιταμίνη C (Recommended dietary allowances), η καθημερινή ποσότητα δηλαδή που χρειάζεται το άτομο για να καλύψει τις ανάγκες του.
Recommended dietary allowances , vit C | Άντρας | Γυναίκα | Εγκυμοσύνη | Θηλασμό |
Ηλικία | ||||
0-6 μηνών | 40 mg | 40 mg | ||
7-12 μηνών | 50 mg | 50 mg | ||
1-3 χρονών | 15mg | 15 mg | ||
4-8 χρονών | 25 mg | 25 mg | ||
9-13 χρονών | 45 mg | 45 mg | ||
14-18 χρονών | 75 mg | 65 mg | 80 mg | 115 mg |
19+ χρονών | 90 mg | 75 mg | 85 mg | 120 mg |
Τα άτομα που καπνίζουν χρειάζονται επιπλέον 35 mg |
Πηγή: Institute of Medicine. Food and Nutrition Board.( Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids).
Πίνακας με τις τροφές που περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη C:
Τροφές | (Mg) Βιταμίνη C | % (DV) Ημερήσιες ανάγκες |
Κόκκινη πιπεριά, ψωμή, 1/2 φλ. | 95 | 106 |
Χυμό πορτοκάλι, 3/4 φλ. | 93 | 103 |
Πορτοκάλι, μεσαίο | 70 | 78 |
Γκρέιπφρουτ, 3/4 φλ. | 70 | 78 |
Ακτινίδιο, μεσαίο | 64 | 71 |
Πράσινη πιπεριά, ωμή, 1/2 φλ. | 60 | 67 |
Μπρόκολο, μαγειρεμένο, 1/2 φλ. | 51 | 57 |
Φράουλες φρέσκες, 1/2 φλ. | 49 | 54 |
Γκρέιπφρουτ, 1/2 μεσαίο | 39 | 43 |
Πηγή: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019.
Πως να εμπλουτίσω την διατροφή μου με βιταμίνη C καθημερινά:
- Φρέσκες σαλάτες με κόκκινη πιπεριά , κόκκινα φρούτα (πχ τώρα κάνουν εμφάνιση οι φράουλες).
- Φρέσκα φρούτα όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, μανταρίνι, φράουλες. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό το φρούτο ολόκληρο μπορεί να ετοιμαστεί σε μορφή χυμού.
- Ωραία ιδέα είναι η ομελέτα με μπρόκολο ή ζυμαρικά με μπρόκολο και φέτα.
- Σούπες λαχανικών με μπρόκολο, πιπεριά , πατάτα.
- Προσέχω να μην παραβράσω τα λαχανικά.
Λαντζάκη Μαρία,
Διαιτολογος, διατροφολόγος MSc , με ειδίκευση στην διαχείριση βάρους και την παχυσαρκία,
Συμβουλος ψυχικής υγείας, συνθετικής κατεύθυνσης.