ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

food

Το σώμα μας καθημερινά προσπαθεί να  προστατευτεί από διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του οργανισμού. Τέτοιοι παράγοντες είναι και ουσίες όπως  οι ελεύθερες ρίζες  και τις  συναντάμε στο εξωτερικό περιβάλλον μας , στο καπνό του τσιγάρου ή  και μετά από φυσικές διεργασίες στον οργανισμό μας όπως η αναπνοή ή η φυσική δραστηριότητα. Είναι παράγοντες δηλαδή που δεν μπορούμε να αποφύγουμε αφού σχηματίζονται και με φυσικό τρόπο στο σώμα μας.

 

Πως λοιπόν τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα;

Τα αντιοξειδωτικά  είναι ουσίες που προστατεύουν το σώμα μας από την παρουσία των ελεύθερων ριζών , εμποδίζοντας την οξείδωση (αντι- οξειδωτικά)  και μας βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων και ορισμένων παθήσεων. Συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και προστατεύουν το κύτταρο από την επιπλέον οξείδωση.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούμε να τα συναντήσουμε με φυσικό τρόπο στα τρόφιμα και να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την επιπλέον προστασία που χρειάζεται:

Καροτενοειδή :

Τα πιο γνωστά καροτενοειδή (μεταξύ των 600 ή περισσότερων) είναι το λυκοπένιο , το β-καροτένιο και η λουτείνη . Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή μπορούν να προστατέψουν από την εμφάνιση καρκίνου καθώς και εμφάνιση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή είναι τα κόκκινα, πορτοκαλί , βαθύ κίτρινο , και μερικά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι : σπανάκι, καρότα, μπρόκολο, ντομάτα, γλυκοπατάτα και γλυκοκολοκύθα.

Βιταμίνη C

Ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη για τις πολλαπλές δράσεις στον οργανισμό μας. Ένα από τα πλεονεκτήματα της είναι και η προστασία από λοιμώξεις και ζημιές στα κύτταρα του σώματος. Επίσης, βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου και στη απορρόφηση του σιδήρου (μη αιμική μορφής)

Την βιταμίνη C την συναντάμε στα εσπεριδοειδή φρούτα (πχ πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ) φράουλες, ακτινίδια,  γλυκιές πιπεριές, ντομάτα, μπρόκολο , πατάτα.

Βιταμίνη Ε

Η κύρια λειτουργία της βιτ. Ε είναι η αντιοξειδωτική της δράση. Επίσης συνεργάζεται με την βιταμίνη C  για την προστασία των κυττάρων από χρόνιες παθήσεις.

Την βιταμίνη Ε την συναντάμε στο αβοκάντο, ελαιόλαδο, δημητριακά με τον φλοιό τους, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο.

Επίσης, μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει ποικιλία τροφών. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε ποικιλία λαχανικών με το φαγητό σας. Εμπλουτίστε επίσης με αγκινάρα, κόκκινο λάχανο , μούρα και χυμό από ρόδι ή άλλα κόκκινα ή  μωβ φρούτα.

  • Εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή με χρωματιστά λαχανικά και φρούτα.
  • Τηρούμε τις 5 μερίδες φρούτων – λαχανικών μέσα στην ημέρα (5aday)
  • Τα κυρίως γεύματα να περιέχουν λαχανικά εποχής (δοκιμάστε συνδυασμούς όπως κρέας με χόρτα ή ρύζι με σπανάκι ή μακαρόνια με κομμάτια λαχανικών ή ψάρι με σούπα λαχανικών)
  • Καθημερινή κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών πλούσια σε βιταμίνη C
  • Προτιμήστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά , συγκριτικά με τα σκευάσματα που περιέχουν απομονωμένες ουσίες και όχι ένα σύνολο συστατικών (όπως το τρόφιμο)

 

Μαρία Λαντζάκη,  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc