ΙΔΕΕΣ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ!
Το αβοκάντο είναι μια αγαπημένη τροφή για πολλούς η οποία μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά και με άλλα τρόφιμα! Συνήθως θα το προσθέσουμε στην σαλάτα μας ή πάνω στο ψωμί ή και στο παξιμάδι. Ουσιαστικά το χρησιμοποιούμε όπως θα χρησιμοποιούσαμε κάποιο βούτυρο ή λάδι (άλλωστε και το δέντρο από το οποίο προέρχεται λέγεται και “βουτυρόδεντρο” ) λόγω της πλούσιας γεύσης, της μαλακής υφής του και του περιεχομένου του σε λιπαρά . Ας μάθουμε όμως περισσότερα πράγματα για το αγαπημένο αβοκάντο :
- Είναι πλούσια πηγή σε μονοακόρεστα λιπαρά( τα λιπαρά δηλαδή που χρειαζόμαστε σε μεγαλύτερο ποσοστό) , χαμηλό σε χοληστερίνη και κορεσμένο λίπος .
- Περιέχει βιταμίνη C , η γνωστή σε όλους μας για την αντιοξειδωτική της δράση (100 γρ αβοκάντο καλύπτει το 17% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιτ. C)
- Είναι καλή πηγη φυλλικού οξέος (δηλαδή βιταμίνη από το σύμπλεγμα Β), καθώς και βιταμίνης Ε και βιταμίνη Κ.
- Επίσης δεν ξεχνάμε και τις φυτικές ίνες που περιέχει ( με 100 γρ αβοκάντο καλύπτουμε το 27% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες). Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου καθώς επίσης αυξάνουν και την αίσθηση του κορεσμού μετά το γεύμα.
Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ιδέες για να απολαμβάνουμε το αβοκάντο σε διαφορετικές παραλλαγές :
α. Μους με αβοκάντο, κακάο και μέλι
Αντί λοιπόν για την κλασσική επάλειψη της πραλίνας σοκολάτας στο ψωμί μας ή την φρυγανιά μας για πρωινό, δοκιμάστε μια ενδιαφέρουσα γεύση (με κακάο φυσικά , αλλά μέλι αντί για ζάχαρη και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά από το αβοκάντο όπως προαναφέραμε).
Τι θα χρειαστούμε:
2 ώριμα αβοκάντο
1 κ. σ. μέλι
2 κ. γλ. κακάο
Με ένα πιρούνι λιώνουμε τα αβοκάντο μαζί το μέλι. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
β.Ντρεσινγκ για σαλάτα ή για το κοτόπουλο
Τι θα χρειαστούμε:
1/2 γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 αβοκάντο
λίγο χυμό λεμόνι, 1 κ. σ. ελιαόλαδο (προαιρετικά προσθέτετε κόλιανδρο ή σκόρδο ή άνηθο)
Τα ανακατεύετε στο blender πολύ καλά (ή και με πιρούνι μπορείτε να λιώσετε το αβοκάντο) και προσθέτε στην σαλάτα σας (σε τονοσαλάτα είναι πολύ νόστιμο) ή το χρησιμοποιείτε σαν σως με το ψητό κοτόπουλο (αντί για μαγιονέζα ή έτοιμες σως του εμπορίου)
γ. Σάντουιτς με επάλειψη από αβοκάντο και λαχανικά
Εδώ το αβοκάντο χρησιμοποιέιτε αντί για βούτυρο ή μαγιονέζα αντίστοιχα. Χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες , λαχανικά επιλογής σας (πχ. μαρούλι , ντομάτα) και προσθέστε ροδέλες από αβοκάντο ή απλά το αλείφετε στο ψωμί . Μπορείτε να προσθέσετε και ψητά λαχανικά αν το επιθυμείτε (πχ. πιπεριά ή μανιτάρια)
δ. Αβοκάντο με καρύδια και μέλι
Είναι ο κλασσικός γλυκός και γρήγορος συνδυασμός για να απολαύσουμε το αβοκάντο. Το μέλι με τα καρύδια πάνω σε κομμάτια αβοκάντο καλύπτουν την ανάγκη μας σε μια γλυκιά γεύση καθώς επίσης είναι και πολύ χορταστικό. Δοκιμάστε το σαν επιδόρπιο το απόγευμα ή ακόμα και πρωινό με ψωμί ολικής ή κάποιο παξιμαδάκι.
Όπως και να προετοιμάσουμε το αβοκάντο , είναι μια τροφή πλούσια σε γεύση με πολλά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να καταναλώνετε και καθημερινά αρκεί φυσικά να μην το παρακάνετε.
Ένα αβοκάντο (περίπου 200 γρ) περιέχει 320 θερμίδες και 29,5 γρ λίπους (καλύπτοντας το 45% των καθημερινών αναγκών μας σε λίπος).
Απολαύστε λοιπόν υπεύθυνα!