ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ;

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές;

Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

  • 1ο Μύθος ή Αλήθεια; Όλοι γνωρίζουμε την έννοια <<αποτοξίνωση>>. Αν ψάξουμε στο διαδίκτυο ή σε διάφορα περιοδικά (έντυπα ή μη) ή ακόμα και σε διαφημίσεις μπορούμε να συναντήσουμε την λέξη αποτοξίνωση και τις υποσχέσεις της. Συνήθως οι διαφημίσεις συνοδεύονται και από ένα προιόν ενώ στο ίντερνετ η παραπληροφόρηση δυστυχώς δεν έχει όρια. Τι ισχύει τελικά; Χρειάζεται ο οργανισμός επιπλέον αποτοξίνωση;Οι γιορτές έφυγαν και ξαναμπαίνουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς. Πολλοί από μας ίσως και να πήραν ένα-δυο κιλά παραπάνω λόγω εορτών. Σκεφτόμαστε να προγραμματίσουμε την διατροφή μας και να επιστρέψουμε στο αρχικό μας βάρος. Πριν όμως ξεκινήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καλό είναι να διαχωρίσουμε τους μύθους από τις αλήθειες όσον αφορά την διατροφή .
  • Η αλήθεια: Το υγιές σώμα χρησιμοποιεί τα νεφρά , το συκώτι, το δέρμα και τους πνεύμονες για να απομακρύνει τοξικές ουσίες από τον οργανισμό. Το σώμα μας φροντίζει από μόνο του να αποτοξινώσει τον οργανισμό μας για λόγους αυτοσυντήρησης. Άρα λοιπόν η αποτοξίνωση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία γίνεται υποχρεωτικά στο σώμα μας, ανεξάρτητα από το αν ακολουθήσουμε <<αποτοξινωτική>> δίαιτα ή αγοράσουμε ένα <<super>> προιόν.

  • 2ο Μύθος ή αλήθεια; Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ευεργετική για την υγεία μας. Αυτό είναι αλήθεια, το γνωρίζουμε ήδη.Μας παρέχει, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ένα καλό ποσοστό ενυδάτωσης. Τι συμβαίνει όμως στο σωμα μας όταν η διατροφή μας αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από φρούτα και λαχανικά; Και φυσικά αναφέρομαι σε όλες τις δίαιτες express για γρήγορη απώλεια βάρους. Έχουν τοσο καλά αποτελέσματα όσο ισχυρίζονται;

    Η αλήθεια: Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένες ποσότητες από θρεπτικά συστατικά. Τέτοια συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτείνες, τα λίπη , τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες. Καθένα από τα παραπάνω έχει ένα σημαντικό ρόλο για τον οργανισμό και γιαυτό μια διατροφή με όλα τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες είναι και η κατάλληλη για έναν υγιή οργανισμό. Φανταστείτε λοιπόν ότι καταναλώνετε μόνο φρούτα ή λαχανικά ή μειώνεται σημαντικά τις θερμίδες ημερησίως με σκοπό να χάσετε το περιττό βάρος. Περιορίζετε δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που παίρνετε από την διατροφή σας. Αυτό όχι μόνο έχει ως αποτέλεσμα μια αποτυχημένη προσπάθεια για απώλεια βάρους (η μόνη απώλεια που καταφέρνετε είναι απώλεια υγρών) αλλά και τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορούν να φέρουν στον οργανισμό μας. Οι ακατάλληλες αυτές δίαιτες προκαλούν κόπωση, λιποθυμικά επεισόδια, δυσκοιλιότητα, ανωμαλίες περιόδου για τις γυναίκες, αδυναμία συγκέντρωσης, αναιμία, κέτωση, καρδιακές αρρυθμίες και φυσικά μια γρήγορη επανάκτηση του βάρους σώματος.

  • 3ος Μύθος ή Αλήθεια; Τέλος η φυσική δραστηριότητα δεν μπορεί να απουσιάσει από το πρόγραμμα. Άλλωστε είναι απαραίτητο συστατικό για το ισοζύγιο ενέργειας. Αν φανταστούμε το σώμα μας σαν μια ζυγαριά , ας σκεφτούμε ότι η μια πλευρά της ζυγαριάς αντιπροσωπεύει το φαγητό που καταναλώνουμε (ενέργεια πρόσληψης) και η άλλη πλευρά την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά (ενέργεια κατανάλωσης). Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μόνο όταν η ενέργεια κατανάλωσης είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια πρόσληψης.

    Η αλήθεια : Το παράδειγμα της ζυγαριάς ίσως είναι και το ιδανικότερο για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν χάνουμε βάρος. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ή superfoods ή δραστικά ροφήματα για την απώλεια βάρους. Ο συνδυασμός ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος και της φυσικής δρατηριότητα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την απώλεια σωματικού βάρους.