ΝΟΣΤΙΜΑ & ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ DIPS!

avocado

hummus

Τι ωραία ιδέα να έχουμε στο ψυγείο μας dips για να συνοδεύουμε με ότι μπορούμε να φανταστούμε! Μπαίνουν στο σάντουιτς ή σε λεπτή αραβική πίτα , συνοδεύουν τέλεια το σνακ μας και ταιριάζουν υπέροχα με θαλασσινά και με ζυμαρικά.

Tip 1: Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα πιάτο με λεπτές ψητές φέτες πατάτας, καρότου και γλυκοκολοκύθας (σπιτικά τσιπς) στον φούρνο. Συνοδέψτε με guacamole ή hummus και θα ενθουσιαστείτε!

Tip 2: Αν  “τσιμπολογάτε” βλέποντας ταινία ή θέλετε να κεράσετε του φίλους σας και αναζητάτε μια πιο υγιεινή επιλογή , δοκιμάστε και τα γρήγορα sticks καρότου ή sticks σέλερυ (κομμένα απλά σε λεπτές λωρίδες, σερβιρισμένα σε ποτήρι) και παράλληλα σερβίρετε μια μικρή δόση από dip.

Guacamole (σως με αβοκάντο)

eating

Τι θα χρειαστώ:

2 μεσαία ώριμα αβοκάντο

χυμό από 1 λεμόνι

2 κ.γλ. Ελαιόλαδο

1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένο

¼ κ. γλ. κύμινο

1 κ.σ. Φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο

αλάτι και πιπέρι

( προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τσίλι για πικάντικη γεύση)

Πως το φτιάχνουμε:

  1. Ξεφλουδίζετε τα αβοκάντο και αφού έχετε αφαιρέσει και το κουκούτσι , τα ψιλοκόβετε σε μικρά κυβάκια.

  2. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και στην συνέχεια προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά .

  3. Χρησιμοποιείστε ένα πιρούνι για να πολτοποιήσετε το αβοκάντο ( μέχρι το σημείο που εσείς προτιμάτε) .

  4. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το κόλιανδρο , το αλάτι και το πιπερί. Ανακατέψτε καλά .

  5. Σερβίρετε και συνοδέψτε είτε με πιτάκια ολικής άλεσης ή παξιμαδάκι ολικής ή ακόμα και με ψητή ή βραστή πατάτα!

Ήξερες ότι: 

Το αβοκάντο περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνη C ,K φολικό οξύ, κάλιο και μαγνήσιο!  Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , οφέλιμα για την καλή λειτουργία της καρδιαγγειακής λειτουργίας!Όσον αφορά το θερμιδικό περιεχόμενο  100 gr αβοκάντο παρέχει 160 θερμίδες (καταναλώνουμε λοιπόν υπεύθυνα, και όπως πάντα λέμε εμείς οι διαιτολόγοι, παν μέτρον άριστον! )

Χούμους (Hummus)

Τι θα χρειαστώ:

chickpea

 

2 σκελίδες σκόρδο

Ρεβίθια βρασμένα, στραγγισμένα (2 φλιτζ. τσαγιού)

3 κουταλιές σούπας ταχίνι

Λίγο χυμό λεμόνι

½ φλιτζ. τσαγιού νερό

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι, κύμινο ή πάπρικα, μαιντανός (για γαρνίρισμα)

 

Πως το φτιάχνουμε:

Προσθέτουμε τα υλικά όλα μαζί στο μίξερ έως ότου γίνει μια κρέμα. (μπορείτε να κρατήσετε μία κουτ. σούπας ελαιόλαδο για να προσθέσετε στο τέλος από πάνω).

Σερβίρετε με μπαστουνάκια ωμών λαχανικών ή με πιτάκι ολικής άλεσης ή φρυγανιά ολικής ή παξιμαδάκι ολικής.

 

Δείτε και επιπλέον ιδέες  εδώ για την νηστεία με ρύζι καστανό , νηστίσιμα μπιφτέκια και μίνι κεκάκια με ταχίνι !