ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ;


Screenshot_2Eίναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ,είτε αν θέλει να χάσει βάρος είτε να το διατηρήσει, την έννοια του ενεργειακού ισοζυγίου.

Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι σαν μία ζυγαριά. Ας φανταστούμε λοιπόν ότι αποτελείται από την μία  μεριά  από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε (πρόσληψη ενέργειας) και από την άλλη από

τις δραστηριότητες που κάνει κάποιος κατά την διάρκεια μιας ημέρας (κατανάλωση ενέργειας).

Η πρόσληψη ενέργειας εξηγείται με απλά λόγια ως πρόσληψη θερμίδων. Κάθε τρόφιμο ή ποτό περιέχει συγκεκριμένο ποσό ενέργειας δηλαδή θερμίδες. Από την άλλη μεριά, η ενεργειακή κατανάλωση ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τις διάφορες ”καύσεις” του οργανισμού. Η ενεργειακή κατανάλωση μπορεί να χωριστεί στα παρακάτω μέρη:

  • Ο Βασικός Μεταβολισμός (Η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του πχ κυκλοφορία αίματος, λειτουργία εγκεφάλου, πνευμόνων κτλ)
  • Η Ενέργεια που καταναλώνουμε λόγω φυσικής δραστηριότητας. (δουλειά, περπάτημα, γυμναστική κτλ)
  • Η Τροφογενής Θερμογένεση (Η ενέργεια που καταναλώνουμε για την πέψη και απορρόφηση των τροφών, αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης)

ΣΥΝΕΠΩΣ.

Όταν λοιπόν η πρόσληψη ενέργειας είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση (θετικό ενεργειακό ισοζύγιο), η ενέργεια που δεν μπορεί να καταναλωθεί αποθηκεύεται στο σώμα με την μορφή λίπους, ως αποθήκη ενέργειας του οργανισμού. Έτσι ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους.

Αντίθετα, όταν η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη από την κατανάλωση (αρνητικό ισοζύγιο) ο οργανισμός δεν λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί ως “καύσιμο” το λίπος που έχει αποθηκευτεί στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο παρατηρείται απώλεια βάρους.

Τέλος, όταν η ζυγαριά βρίσκεται σε ισορροπία δηλαδή ο οργανισμός λαμβάνει και καταναλώνει το ίδιο ποσό ενέργειας, το βάρος του σώματος παραμένει σταθερό.