ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΣΑΙ

Το παγωμένο τσάι είναι ένα από τα αγαπημένα ροφήματα του καλοκαιριού. Γιατί λοιπόν να μην το προετοιμάζουμε μόνοι μας και έτσι ακριβώς όπως εμείς  το θέλουμε; 

Η αλήθεια είναι ότι σε καφετέριες ή σε άλλα μαγαζιά το παγωμένο τσάι περιέχει αρκετή ζάχαρη και συνήθως για την παρασκευή του χρησιμοποιείται σκόνη με διάφορες γεύσεις (πχ ροδάκινο ή λεμόνι)  η οποία διαλύεται σε μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Αν και η προετοιμασία ενός αυθεντικού τσαγιού( νεράκι και φακελάκι ή φύλλα τσαγιού) δεν απαιτεί χρόνο  ,  ούτε είναι δαπανηρή ,  δεν εφαρμόζεται  σήμερα από τις επιχειρήσεις (δυστυχώς) .   Αν λοιπόν, το παγωμένο τσάι είναι και εσάς το αγαπημένο σας αφέψημα αγοράστε την αγαπημένη σας μάρκα  τσαγιού, βάλτε νερό στον βραστήρα ,προσθέστε τα αγαπημένα σας υλικά και γεμίστε το ποτήρι ή θερμό σας!

 

ΒΗΜΑ 1

Επιλέξτε το τσάι που θέλετε να φτιάξετε.  Μπορείτε να διαλέξετε κλασσικές γεύσεις όπως  μαύρο ή πράσινο τσάι σε φακελάκια. Ή επιλέξτε συνδυασμούς γεύσεων όπως πράινο τσάι- εσπεριδοειδή ή μαύρο τσαί – περγαμόντο κτλ. Φυσικά, δεν ξεχνάμε και τα τοπικά βότανα (και ειδικά γι’αυτούς που αποφεύγουν την καφείνη) όπως μαλοτήρα ή  φασκόμηλο ή ακόμα και μέντα ή και κρόκο Κοζάνης.

 

teabagΒΗΜΑ 2

Αφήστε το νερό να βράσει . Στη συνέχεια μεταφέρετε το νερό σε ένα μπρίκι ή σε άλλο μεταλικό σέικερ και βυθίστε το τσάι της επιλογής σας . Αφήστε το για 3-5 λεπτά ( εξαρτάται πόσο δυνατό το θέλουμε. Όση περισσότερα ώρα αφήνουμε το φακελάκι στο νέρο , τόση περισσότερη και η καφείνη στο τσάι μας) .

ΒΗΜΑ 3

Προσθέστε (προαιρετικά) λίγο μέλι ή ζάχαρη. Εδώ τώρα το φτιάχνετε όπως εσείς προτιμάτε (με ή χωρίς ζάχαρη) . Αν χρησιμοποιήστε ζάχαρη θα σας συμβούλευα να μείνετε στο 1 κ. γλ. ζάχαρη για 1 ποτήρι παγωμένο τσάι. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένα ρόφημα που μπορεί να πίνετε κάθε μέρα και γι’αυτό ας είμαστε προσεκτικοί. Για εκείνους που αποφεύγουν την ζάχαρη αλλά θέλουν την γλυκιά γεύση , μπορούν να χρησιμοποιήσουν 1 κ. γλ. μέλι (το οποίο ταιριάζει εξαιρετικά και με το λεμόνι και δίνει μια πιο έντονη γεύση στο τσάι μας).

ΒΗΜΑ 4

Προσθέστε παγάκια στο δοχείο σας ενώ παράλληλα ανακατεύετε. Θέλουμε να αλλάξουμε την θερμοκρασία του και προσθέτουμε παγάκια μέχρι το επιθυμητό(όσο δροσερό εμείς θέλουμε).  Αφού πάρει την θερμοκρασία που θέλουμε στο τέλος  προσθέτουμε τα επιπλέον υλικά για να δώσουμε άρωμα ή γεύση .

       Τέτοια υλικά είναι : 

  • φέτες λεμόνι και χυμός λεμονιού ή
  • φέτες πορτοκάλι και ο χυμός του ή
  • μικρά κομμάτια φράουλας ή βερίκοκου ή
  • δυόσμος (αγαπημένος και καλοκαιρινός) ή
  • κομματάκια μήλο και stick κανέλας ( αυτά καλύτερα να τα προσθέτετε όσο είναι ζεστό το τσάι σας)
  • μπαχαρικά επιλογής ή ότι άλλο άρωμα εσείς φαντάζεστε!

Ένας αγαπημένος και άκρως καλοκαιρινός συνδυασμός είναι το παγωμένο πρασινο τσάι με λεμόνι και δυόσμο:

 

teabag

Για 300-400 ml παγωμένο τσάι θα χρειαστούμε:

  • 1 φακελάκι πράινο τσάι
  • 250 ml νερό
  • 1κ. γλ. μέλι
  • 1 λεπτή φέτα λεμόνι και 1/4 λεμόνι για τον χυμό του
  • λίγα φύλλα δυόσμου
  • πολλά παγάκια

 

 

Μπορείτε να συντηρήσετε το τσάι σας εντός ψυγείου ή να το πάρετε μαζί σας σε ένα θερμό στην παραλία ή στις δουλειές εκτός σπιτιού ή και στον χώρο εργασία σας. Είναι μια δροσερή και εξαιρετική επιλογή για παγωμένο ρόφημα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά.

Εσείς ποιες γεύσεις και αρώματα  προτιμάτε στο τσάι σας ;