ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ: ΚΑΙ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ!

Όταν το καστανό ρύζι μπερδεύεται με τα θαλασσινά, τα λαχανικά ή την μεσογειακή γεύση ,σίγουρα θα πούμε “ναι” στα προιόντα ολικής άλεσης. Το ρύζι ανήκει στην ομάδα των δημητριακών όπου παρέχει στον οργανισμό ένα σημαντικό ποσοστό ενέργειας από τις συνολικές μας ημερήσιες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή για να συνοδεύσουμε τα κυρίως μας γεύματα. Προτιμήστε ρύζι αναποφλοίωτο (όπως το καστανό ρύζι ή και το άγριο  ρύζι) για περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο και βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να απολαύσετε το ρύζι έτσι ακριβώς όπως είναι : θρεπτικότατο και αναποφλοίωτο!

1.ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Τι θα χρειαστώ;γαριδες

  • 5 γαρίδες μέτριες
  • 1 φλ. καστανό ρύζι βρασμένο
  • 50 γρ γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λίγο κάρυ
  • λίγο αλεύρι
  • λίγος μαιντανός
  • 1 κ. .σ. Κρασί λευκό, 1 κ. σ. Λεμόνι, 1 κ.σ. Κονιάκ
  • 1 κ. σ. Ελαιόλαδο

 

Πως το φτιάχνω:

Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό και ρίχνουμε λίγο κάρυ. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις πλένουμε με νερό και χυμό λεμονιού. Τις αλευρώνουμε ελαφρά και τις σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε αλάτι ,πιπέρι και το κρασί. Στη συνέχεια βάζουμε και το κονιάκ και βγάζουμε από την φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το γάλα.

Ρίχνουμε στην σάλτσα τις γαρίδες. Βάζουμε σε ένα πιάτο το ρύζι και ρίχνουμε από πάνω τις γαρίδες με τη σάλτσα.

Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαιντανό.

 

2.ΡΙΖΟΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟλαχανικα

Τι θα χρειαστώ:

  • 1 φλ. βρασμένο ρύζι καστανό
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. σπανάκι
  • σέλινο ψιλοκομμένο,1 κ. σ. ελαιόλαδο, αλάτι , πιπέρι

 

Πως το φτιάχνω:

Βράζουμε πρώτα το καστανό ρύζι για 15 λεπτά και το αποσύρουμε στη συνέχεια από την φωτιά.

Σοτάρουμε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν . Εδώ προσθέτουμε και το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά μαζί με τα λαχανικά. προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι  και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Συνοδέψτε με λίγο τριμμένο τυρί , μυζήθρα ή ανθότυρο.

 

3.ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Τι θα χρειαστώ:

  • 1 φλ. βρασμένο καστανό ρύζιρυζι
  • ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 αυγό βραστό κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 πιπεριά κομμένη σε κρίκους
  • 5-6 ελιές
  • λίγος μαιντανός, αλάτι , πιπέρι

Για την σως: 1 κ. σ. ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο, 1 κ. γ. μουστάρδα

Πως το φτιάχνω:

Βράζουμε το καστανό ρύζι . Χτυπαμε τα υλικά για την σως. Ανακατεύουμε το ρύζι με τα λαχανικά και την σως. Σερβίρουμε προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο μαιντανό.

Καλή μας όρεξη!