ΜΑ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ!

Η σημασία των λαχανικών στην διατροφή του παιδιού είναι πλέον γνωστή σε όλους τους γονείς. Όταν αναφερόμαστε σε παιδική ηλικία, δεν μπορούμε να μην εστιάσουμε στην ανάπτυξη του παιδιού και κατά συνέπεια στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του.  Βιταμίνες, μέταλλα , αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες καθώς και πολλές άλλες ενώσεις είναι βασικά συστατικά στην διατροφή ενός παιδιού και τα φρέσκα λαχανικά τα προσφέρουν απλόχερα.

Πέρα όμως από την θρεπτική αξία των λαχανικών, αξίζει να δώσουμε προσοχή και κάπου αλλού. Καταναλώνοντας λαχανικά (όπως φυσικά και φρούτα) το παιδί εκπαιδεύεται σε μια υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς. Μαθαίνει δηλαδή, ότι τα λαχανικά καταναλώνονται καθημερινά και πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας.  Φροντίζοντας λοιπόν την σωστή διατροφική εκπαίδευση του παιδιού  , φροντίζουμε και για ένα υγιή ενήλικα στο μέλλον. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι η διατροφή έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως παχυσαρκία , σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

Εάν λοιπόν το παιδί σας δεν τρώει πολλά (ή και καθόλου) λαχανικά , εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις που αξίζουν να δοκιμάσετε.

Εάν το παιδί συνεχίζει να απορρίπτει τα λαχανικά μην το βάλετε κάτω. Η επανάληψη και οι επιπλέον προσπάθειες πάντα είναι βοηθητικές.

Ας τα δούμε λοιπόν:

 

  1. Βάλτε στο ψυγείο σας καθαρισμένα και πλυμένα κομμάτια λαχανικών έτοιμα προς κατανάλωση. Θα μπορούσατε να βάλετε sticks καρότου ή κομμάτια από αγγούρι (ανάλογα με την εποχικότητα των λαχανικών). Μπορείτε να σερβίρετε στα παιδιά όταν διαβάζουν  ή ακόμα και για τις ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση.tyerter
  2. Φροντίστε να υπάρχουν στα γεύματα σας πάντα σαλάτες με λαχανικά εποχής. Τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Δείξτε στο παιδί ότι το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα περιλαμβάνει και λαχανικά.
  3. Προσθέστε στα μπιφτέκια σας κομμάτια λαχανικών όπως ντομάτα ή τριμμένο καρότο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και μπιφτέκια λαχανικών και να ζητήσετε από τα παιδιά να συμμετέχουν στην παρασκευή τους.
  4. Τα πάρτυ , οι διακοπές και οι γιορτές μπορούν να συνδυαστούν όχι μόνο με τις γλυκές γεύσεις. Ετοιμάστε και σνακς με λαχανικά ακόμα και για τις γιορτινές στιγμές του παιδιού.
  5. Δοκιμάστε νέες συνταγές – χρησιμοποιήστε την φαντασία σας (τα παιδιά σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν εδώ!) και δημιουργήστε νέους συνδυασμούς που θα αγαπήσουν τα παιδιά.
  6. Ζητήστε την βοήθεια και την γνώμη των παιδιών. Αφήστε να συμμετέχουν ακόμα και στην αγορά από τον πάγκο των λαχανικών. Ετοιμάστε μαζί την λίστα για τα ψώνια και εξηγήστε τους γιατί αγοράζουμε λαχανικά και πως μπορούμε να τα μαγειρέψουμε.
  7. Εάν το παιδί συνεχίζει να απορρίπτει κάποια συγκεκριμένα λαχανικά (πχ μπρόκολο ή κουνουπίδι) , μην το πιέζετε. Δώστε στο παίδι άλλα λαχανικά που προτιμάει και προσπαθήσετε ξανά αργότερα.dfery
  8. Φτιάξτε ιστορίες (πχ με φανταστικούς ήρωες τα λαχανικά δίνοντας τους σχετικά ονόματα) και προσπαθήστε να τους περάσετε έναν ενθουσιασμό για την θρεπτική αξία των λαχανικών.
  9.  Και φυσικά το “κάνε ότι κάνω” αντί για το “κάνε ότι σου λέω” έχει διαφορεικά αποτελέσματα. Εάν δεν τρώτε και εσείς λαχανικά, ξεκινήστε να τρώτε  περισσότερα. Μην ξεχνάτε ότι  είστε μια βασική επιρροή για το παιδί.