ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΕΣΤΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ!

Οι σάλτσες συνοδεύουν υπέροχα τα πιάτα μας δίνοντας έξτρα γεύση ακόμα και σε απλά υλικά, όπως είναι το ρύζι ή τα μακαρόνια. Τι θα λέγατε τώρα αν ετοιμάζαμε γρήγορα στο σπίτι τις δικές μας σάλτσες για το φαγητό μας με αγνά υλικά, χωρίς προσθήκη trans λιπαρών ή ζάχαρης;

Σήμερα φέρνω ως ιδέα την σάλτσα πέστο (pesto). Με αφορμή το καλοκαίρι , τον ήλιο (και τον υπέροχο βασιλικό στα μπαλκόνια μας) η γεύση ενός πέστο φαντάζει νόστιμη , μόνο που το σκεφτόμαστε, σωστά; Ας δούμε αρχικά τι είναι μια σάλτσα “πέστο” . Η λέξη προέρχεται  απο το ιταλικό ρήμα pestare ,που σημαίνει κοπανίζω. Παραδοσιακά δηλαδή μια σάλτσα pesto παρασκευάζεται σε γουδί.  Συγκεκριμένα η λέξη είναι ένας γενικός όρος  για οτιδήποτε  γίνεται με κοπάνισμα, γι’αυτό και υπάρχουν αρκετές γεύσεις με διάφορα υλικά για σάλτσα πέστο.

Παρ’ όλα αυτά το πιο γνωστό πέστο είναι αυτό με τον βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι , ελαιόλαδο και παρμεζάνα (ή πεκορίνο).

Η παρακάτω εκτέλεση είναι πολύ κοντά στην κλασσική παρασκευή πέστο με μικρές παραλλαγές. Αντί για κουκουνάρι έχω προσθέσει καρύδια , ενώ δεν υπάρχει προσθήκη τυριού ( ιδανική και για όσους επιθυμούν μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά ή vegan διατροφή). Έχω χρησιμοποιήσει ως βάση τα φύλλα βασιλικού, το σκόρδο και το ελαιόλαδο και από εκεί και πέρα μπορεί ο καθένας στο σπίτι να φτιάξει δικούς του συνδυασμούς με άλλους ξηρούς καρπούς ή και με την προσθήκη τυριού επιλογής του.

Η προετοιμασία της σάλτσας είναι πολύ απλή και γρήγορη. Χρησιμοποίησε για ευκολία  το blender στο σπίτι σου (ή πιο παραδοσιακά ένα γουδί αν προτιμάς).

 

 

Σάλτσα πέστο για 2 μερίδες με μακαρόνια:

1.Πλένω τα φρέσκα φύλλα του βασιλικού (έχω χρησιμοποιήσει πολύ βασιλικό για άρωμα και έξτρα γεύση, υπολόγισε ένα χοντρό ματσάκι) και τα προσθέτω στο blender.

π

2.Καθαρίζω 2 σκελίδες σκόρδο, προσθέτω στο blender.

3. Προσθέτω 4-5 κ. σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και

4. Τέλος προσθέτω και 1 1/2  χούφτα καθαρισμένα καρύδια.

5. Χτυπάω πολύ καλά για να γίνει η σάλτσα και προσθέτω στα μακαρόνια.

Καλή απόλαυση!

 

 

Τα διατροφική οφέλη της σπιτικής σάλτσας πέστο :

  • Η σάλτσα δεν μαγειρεύεται, διατηρεί δηλαδή και τα αντιοξειδωτικά συστατικά της από βασιλικό και ελαιόλαδο.
  • Επίσης αντιοξειδωτική δράση από την αλισίνη του σκόρδου .
  • Πολυφαινόλες από ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε από τα καρύδια (και ελαιόλαδο).
  • Τα καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο και τα καρύδια.