ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
Φτιάχνουμε μια πιο υγιεινή και νόστιμη εκδοχή της πραλίνα φουντουκιού εύκολα και γρήγορα στο σπίτι μας!
Οι λόγοι που θα προτιμήσουμε την παρασκευή της αντί την αγορά της είναι πολλοί:
- χρησιμοποιούμε ολόκληρα φουντούκια και ελαιόλαδο (πηγές μονοακόρεστων λιπαρων) σε αντίθεση με του εμπορίου όπου γίνεται χρήση άλλων φυτικών ελαίων όπως φοινικέλαιο ή βαμβακέλαιο.
- τα φουντούκια επίσης περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο,
σίδηρο, σελήνιο, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες.
- δεν υπάρχει προσθήκη αρωματικών υλών ή άλλων πρόσθετων (πχ.λεκιθίνη σόγιας) όπως θα συναντήσουμε στις έτοιμες συσκευασίες.
- δεν περιέχει ζάχαρη. Στην πραλίνα έχουμε χρησιμοποιήσει αντί για ζάχαρη 1 ½ κ. σούπας μέλι. Οι πραλίνες του εμπορίου περιέχουν σημαντικό ποσοστό ζάχαρης ( ενημερωθείτε και από ετικέτες τροφίμων).
- αντί για σοκολάτα περιέχει χαρουπάλευρο , πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.
- η πραλίνα φουντουκιού είναι αγαπητή στα παιδιά (όπως και στους μεγάλους). Ας προσφέρουμε λοιπόν μια πιο θρεπτική τροφή η οποία ανταπεξέρχεται περισσότερο στις ανάγκες του παιδιού.
Τι θα χρειαστώ:
150 γρ φουντούκια ψημένα ανάλατα
1 ½ κ. σούπας μέλι
2 κ. σούπας ελαιόλαδο(για πιο αραιή κρέμα λίγο περισσότερο)
2 κ. γλ. χαρουπάλευρο
*Η παρακευή του είναι πολύ εύκολη. Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί σέ ένα blender ή με το μινι πιμερ, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Για μια πιο κρεμώδη υφή χτυπήστε περισσότερο.
Σημείωση : Η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο. Μην ξεχνάμε ότι μεν είναι θρεπτικό αλλά παρόλα αυτά περιέχει πολλή ενέργεια και γι’ αυτό ή υπερκατανάλωση να αποφεύγεται.