ΗΜΕΡΑ ΟΣΠΡΙΩΝ
Με αφορμή την σημερινή ημέρα , αφιερωμένη στα όσπρια, ανεβάζω μερικές ιδέες για να τα απολαύσουμε ακόμα περισσότερα. Για εκείνους που δεν τα απολαμβάνουν και τόσο σας έχουμε καλά νέα. Μπορούν να μαγειρευτούν σε διάφορες εκδοχές. Μερικά από τα παραδείγματα ακολουθούν παρακάτω:
ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ 
Tip! Χρησιμοποίησε βρασμένα ρεβίθια ή τα ρεβίθια που περίσσεψαν από την χθεσινή ρεβιθάδα.
Πως να το φτιάξω:
- Στραγγίζεις πολύ καλά 400 γρ μαγειρεμένα ρεβίθια και τα λιώνεις με πιρούνι ή τα πολτοποιείς στο μπλέντερ.
- Ψιλοκόβεις άνηθο, δυόσμο, φρέσκο κρεμμύδι και μαιντανό, ή τα αλέθεις στο μπλέντερ.
- Τα προσθέτεις σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με 400 γρ ψωμί ολικής άλεσης και 60 γρ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνεις καλά, μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ομοιόμορφο χρώμα. Αν έχεις χρόνο, αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
- Αφού κρυώσει και πλάθεται καλύτερα, παίρνεις κουταλιές και πλάθεις μεγάλους κεφτέδες. Τους αλευρώνεις ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους βάζεις στον φούρνο σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 200 βαθμούς C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Μπορείς να ετοιμάσεις και μια νόστιμη σως με αβοκάντο, ντομάτα, λίγο χυμό λεμονιού , κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.
ΣΑΛΑΤΑ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΦΑΚΕΣ
Tip! Μια καλή εναλλακτική όταν δεν θες να πάρεις πακέτο στην δουλειά τις φακές σούπα. Δοκίμασε το!
Πως να το φτιάξω:
- Βάζεις πλιγούρι σε ένα μπολ και το καλύπτεις με βραστό νερό. Σκεπάζεις το μπολ με μεμβράνη και το αφήνεις στην άκρη για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρείς τη μεμβράνη από το μπολ, σουρώνεις το πλιγούρι, και το αφήνεις στην άκρη.
- Βράζεις τις φακές με λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτεις δάφνη και σκόρδο. Τις αφήνεις να βράσουν για 20-25 λεπτά.
- Στην συνέχεια σουρώνεις τις φακές και τις μεταφέρεις στο μπολ με το πλιγούρι.
- Κόβεις φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα βάζεις και αυτά στο μπολ.
- Ψιλοκόβεις τις ντομάτες ή τα ντοματίνια , τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, τα προσθέτεις στο μπολ, και ανακατεύεις.
- Για την σως χτυπάς σε ένα δεύτερο μπολ 30 γρ ελαιόλαδο, 50 γρ μελάσα (ή μέλι ), λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζεις το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύεις με το κουτάλι.
ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΡΕΒΥΘΙΑ
Tip! Για περισσότερη πρωτεΐνη σε γεύμα με ζυμαρικά!
Πως να το φτιάξω:
- Βράζεις τα ζυμαρικά ολικής, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (8-10 λεπτά al dente). Δες και βίδες ή πενες ολικής, οι οποίες είναι πολύ νόστιμες στην σαλάτα.
- Ενώ βράζουν τα ζυμαρικά , κόβεις σε κυβάκια τα λαχανικά σου (πιπεριά, αγγούρι, τομάτα ή τοματίνια ) και τα προσθέτεις σε ένα μεγάλο μπολ.
- Αφού βράσουν τα ζυμαρικά , τα ξεπλένεις με κρύο νερό για να πέσει η θερμοκρασία τους προκειμένου να μπουν στην σαλάτα. Τα προσθέτεις στο μπολ με τα κομμένα λαχανικά. Βάζεις και τα βρασμένα ρεβύθια και ανακατεύεις.
- Για την σως θα χρειαστείς το ελαιόλαδο 3 κ.σ. , λεμόνι 2 κ.σ. , ψιλοκομμένο ξερό 1/2 κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις σε ένα μικρό μπολάκι και ρίχνεις πάνω στην σαλάτα. Ανακατεύεις καλά ξανά όλα μαζί. Αν επιθυμείς μπορείς να προσθέσεις επίσης και λίγο βασιλικό ή μαιντανό ή άνιθο .
Δες και την συνταγή με τα μπιφτέκια από φασόλια που είχα ξανανεβάσει στο blog μας.
Μπορείς να την διαβάσεις εδώ: https://lantzaki.gr/burgers/
Καλά μαγειρέματα λοιπόν!
Λαντζάκη Μαρία, διαιτολόγος διατροφολόγος (BSc, MSc)
Obesity and weight management (MSc).
Συνθετική συμβουλευτική ψυχικής υγείας και υποστήριξη διατροφικών διαταραχών (EICP).