ΧΑΛΒΑΣ , ΛΑΓΑΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

 

 

 

 

 

Μια Καθαρή Δευτέρα αλλιώτικη φέτος , μιας και η  καραντίνα είναι ακόμα εδώ να μας το θυμίζει. Παρ΄ όλα αυτά εμείς θα την ευχαριστηθούμε (το ίδιο να κάνεις και εσύ) όπως και όσο αυτό μας επιτρέπεται!  Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχουμε πολύ νόστιμες γεύσεις για την ιδιαίτερη μέρα αυτή και ο ενθουσιασμός δεν μπορεί να λείπει!

Να σου θυμίσω; Χαλβάς, λαγάνα, ταραμοσαλάτα, ποικιλία θαλασσινών, λαδερά, σαλάτες οσπρίων ή ιδιαίτερα πιάτα λαχανικών. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

Χαλβάς :

Συναντάμε διάφορα είδη χαλβά όπως με ταχίνι ή σιμιγδάλι ή από άλευρο ρυζιού ή καλαμποκιού.  Την τιμητική τους έχουν την ημέρα αυτή ο χαλβάς από ταχίνι και από σιμιγδάλι.

Στο εμπόριο βλέπουμε πιο συχνά τον σουσαμένιο χαλβά (από ταχίνι) σε διάφορες εκδοχές, με μέλι, με κακάο, ξηρούς καρπούς, με φρουκτόζη ή και με  χαρουπόμελο .

Ποιον χαλβά με ταχίνι να προτιμήσεις; Θα σου πρότεινα να καταναλώσεις τον χαλβά που προτιμάς εσύ, μιας και οι θερμίδες ανάμεσα στις κατηγορίες γεύσεων δεν έχουν ουσιαστική διαφορά και δεν υπάρχει λόγος να σταθούμε  στο θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Αυτό που αξίζει να προσέξουμε είναι η ποσότητα που θα φάμε. Μην ξεχνάς πως ο χαλβάς περιέχει σημαντική ποσότητα θερμίδων , μιας και περιέχει συμπυκνωμένη ενέργεια από το ταχίνι.

Πόσο χαλβά μπορώ να καταναλώσω; Τα 30 γρ σουσαμένιου χαλβά αποδίδουν 160-165 θερμίδες . Φρόντισε , ανάλογα φυσικά και με τις ανάγκες σου, η μερίδα να κυμαίνεται σε 30-40 γρ.

Τα “υπέρ” του χαλβά:

  • Πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (τα καλά λιπαρά δηλαδή) μιας και είναι πλούσιος σε ταχίνι και ξηρούς καρπούς.  Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου , απαραίτητα για την υγεία των οστών, του μυικού  και νευρικού μας συστήματος.
  • Πηγή βιταμινών Β1 , Β2 και νιασίνη συμβάλλοντας στην λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον μεταβολισμό μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες).

Χαλβάς από σιμιγδάλι : Είναι η κλασσική συνταγή που φτιάχνουμε και στο σπίτι μας, ίσως επειδή είναι πιο εύκολη η παρασκευή του. Πόσο διαφέρει διατροφικά όμως από αυτόν με ταχίνι; Η απάντηση είναι αρκετά, μιας και τα συστατικά του είναι διαφορετικά . Περιέχει : σιμιγδάλι, ζάχαρη, λάδι ή βούτυρο και αμύγδαλα.  Αν επιλέξεις αυτή την εκδοχή να προτιμήσεις την προσθήκη ελαιολάδου για μεγαλύτερη διατροφική αξία σε “καλά ” λιπαρά.

Ταραμοσαλάτα :

Η κλασσική συνταγή περιέχει ταραμά, ψωμί , μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, λεμόνι . Ως τρόφιμο είναι εξαιρετικά υγιεινό μιας και και ο ταραμάς είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Α ,D , μαγνησίου και ψευδαργύρου. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και σε αντιοξειδωτικά συστατικά.  Όμως περιέχει σημαντική ποσότητα νατρίου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσοχή σε υπερτασικά άτομα ή νεφροπαθείς. Επίσης είναι πλούσια τροφή σε θερμίδες, μιας και τα 100 γρ αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες. Περιόρισε την ποσότητα σε 1-2 κ. σούπας στην λαγάνα σου ή συνοδευτικά με τα θαλασσινά σου.  * Tip : Στην παρασκευή του μπορείς να μειώσεις την ποσότητα ελαιολάδου για λιγότερες θερμίδες.

Λαγάνα:

Το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας. Και έτσι ακριβώς το αντιμετωπίζουμε , με μέτρο και κατάλληλους συνδυασμούς. Συνδύασε το πιάτο σου (όσπρια ή θαλασσινά) με 1-2 φέτες , ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σου (αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεσαι μεγαλύτερη κατανάλωση) και δες και στο εμπόριο ή ετοίμασε την δική σου με ολικής άλεσης αλεύρι και σπόρους.

Τα θαλασσινά:

Ίσως και το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι η ποικιλία θαλασσινών. Χταποδάκι, καλαμαράκι, σουπιές, γαρίδες και  μύδια είναι από τις πιο γνωστές επιλογές. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης , μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Να προτιμήσεις ψητά , βραστά ή κατσαρόλας (πχ. σουπιά με σπανάκι ή μαυρομάτικα με καλαμαράκι και μυρωδικά ή ρεβίθια στον φούρνο με γαρίδες) . Τα θαλασσινά είναι φτωχά σε λίπος ενώ είναι υψηλά σε χοληστερόλη. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι η κατανάλωση τους δεν σχετίζεται με την αύξηση χοληστερόλης στο αίμα ,μιας και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας ή τα γαλακτοκομικά.  Ιδιαίτερη προσοχή στην αποθήκευση ,συντήρηση και στο μαγείρεμα τους , ειδικά για τις έγκυες γυναίκες .

Έξτρα tips:

  1. Συμπλήρωσε στο πιάτο σου με λαχανικά σε σαλάτα ή ψητά ή κατσαρόλας (λαδερά) με προσοχή στο ελαιόλαδο. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν σε καλύτερο κορεσμό της τροφής.
  2. Αν η “εγκράτεια” στο φαγητό είναι όρος που δεν σε αντιπροσωπεύει , φρόντισε να έχεις κάποια μικρογεύματα μέσα στην ημέρα σου , όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς για καλύτερη έλεγχο της πείνας σου.
  3. Μην εστιάσεις μόνο στο φαγητό. Είπαμε είναι μια άλλη Καθαρή Δευτέρα, αλλιώτικη φέτος. Ας απολαύσουμε τον χρόνο μας με αγαπημένα πρόσωπα , όσο αυτό είναι εφικτό . Κοινώς , μην πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό .
  4. Η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο . Προσπάθησε να καταναλώνεις αρκετό νερό μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Τέλος ,να περάσεις όμορφα και να το απολαύσεις. Και θα κλείσουμε με το κλασσικό , αλλά παράλληλα τόσο σοφό : Παν μέτρον άριστον.

Γιατί την γεύση και την νοστιμιά πως να την βγάλεις από την διατροφή σου; Συμπληρώνεις απλά το μέτρο!

Καλή Σαρακοστή με υγεία και αγάπη!